Регионален натпревар по географија 2020

Регионален натпревар по географија во организација на Македонско географско друштво - Скопски регион

На 7.03.2020 год. во просториите на ПСУ Американска Гимназија Скопје, се одржа регионалниот натпревар по географија, во организација на Македонско географско друштво, за учениците од основните и средните училишта на Скопскиот регион.

На натпреварот учествуваа 105 ученици, кои правото на учество го обезбедија на општинските натпревари освојувајќи над 85 бода од можни 100.

Натпреварувачкиот дух на учесниците на натпреварот беше голем што резултираше со одлични резултати. Според правилникот за одржување на натпревари со право на учество на државниот натпревар се стекнаа 55 ученик, односно сите ученици со освоени над 85 бода.

Честитки за постигнатиот успех на регионалниот натпревар по географија на младите географи, Огнен Стојчевски (трето место), Петар Марковиќ (прва награда) и Мина Цветаноска (втора награда) и на нивниот ментор д-р Милица Патраклиева, професор по географија. Многу среќа и успех на државниот натпревар.

Им посакуваме многу успех на државниот натпревар кој ќе се одржи на 24.04.2020 година.

Автор

д-р Милица Патраклиева

Професор по географија